Tema Cinéma de banlieue

Banlieue er fransk for forstad. Årsaken til at det finnes en egen subsjanger i fransk film “cinéma de banlieue” - og at nordmenn har hørt dette franske ordet før - er at det er spesielt forstedene til Paris som omtales.

Reelle sosioøkonomiske problemer, narkotika, politivold og opprør skaper et utgangspunkt for både nyhetsoverskrifter og kraftfulle filmfortellinger. Alle ser vi for oss bilder av gatevold; ekko av gamle Dagsnytt-sendinger.

Den filmen som mest av alle forbindes med cinéma de banlieue er Mathieu Kassovitz’ La Haine (Hatet) fra 1995. En film full av råskap og sinne, som ble laget av en gjeng unge filmskapere som siden har blitt til noen av de største navn i fransk film. Det er en film som trekkes frem hver gang det oppstår nye voldelige sammentreff mellom de i flertall unge og perspektivløse innbyggerne i forstedene og politiet. En moderne klassiker som vi viser lørdag 5. februar.

Siden La Haine er det kommet mange filmer som omhandler forstedene. Sist på norske kinoer (og filmklubbprogrammet) var De elendige fra 2019. For å supplere vårt tema cinéma de banlieue har vi derimot valgt to filmer som viser bredden i tilnærmingen franske filmskapere har til forstedene.

Céline Sciamma har med sine to siste filmer Portrett av en kvinne i flammer og fjorårets Lille mamma (begge var del av et filmklubbprogram) etablert seg som en av de viktigste nålevende filmskapere. Hennes tredje film Girlhood, laget i 2014, handler om en vennegjeng på fire unge jenter. Oppveksten i forstedene gir dem ingen perspektiver for et selvbestemt og bedre liv, derfor velger gjengen å tilrane seg det de mener de fortjener. Der La Haine oser av maskulin vold, finner Girlhood mye å fortelle om vennskap og drømmer. En film som bekreftet Sciammas store talent i samarbeid med unge amatørskuespillere. Girlhood viser vi 12. mars.

For å avrunde vårt tema viser vi en nokså fersk film fra 2020, Gagarine laget av regissørene Fanny Liatard og Jérémy Trouilh. Gagarine velger en magisk-realistisk tilnærming til forstedene. Her ønsker hovedpersonen å hindre rivningen av blokkene oppkalt etter kosmonauten Jurij Gagarin. Gagarine ser du hos oss 19. februar.

Klikk på filmtittel for trailer.

La Haine

Girlhood