Flukt og Atlantis på programmet til Bodø filmklubb

Lørdag 19. mars har Bodø filmklubb den prisvinnende danske dokumentaren Flukt på programmet. Flukt vant blant annet Nordisk råds filmpris i 2021. Filmskaperen Jonas Poher Rasmussen bruker mulighetene animasjonsfilmen gir ham til å fortelle historien til sin barndomsvenn Amin som flyktet som 11-åring fra Afghanistan.

Flukt er en film som ikke kan ses i dag uten å sette den i sammenheng med krigen i Ukraina. Krigen har i løpet av få uker ført til at millioner av mennesker vil flykte fra Ukraina. Dette er tall i en størrelsesorden vi ikke hadde trodd at vi måtte oppleve igjen midt i Europa. Det er også så store tall at vi ikke klarer å ta inn over oss hva det virkelig innebærer.

Flukt forteller historien til én flyktning. Filmen får oss til å forstå hva det betyr for et menneske å være flyktning, hva det betyr for en persons biografi og hvordan det vil prege et menneske for resten av livet. Flukt kan hjelpe oss å forstå bedre hva det betyr å måtte flykte fra krig og hvilke konsekvenser det vil ha for resten av ens liv.

Lørdag 26. mars følger vi opp med en ukrainsk film fra 2019. Atlantis vant blant annet Auroraprisen fra Tromsø internasjonale filmfestival i 2020. Historien i Atlantis utspiller seg i år 2025 etter en storkrig mellom Ukraina og Russland. I 2019 var filmen åpenbart preget av Russlands anneksjon av Krim i 2014, nå i dag er den nærmest blitt uhyggelig aktuell.

Atlantis er ingen enkel film. Bodø filmklubb ønsker likevel å løfte filmen fram, som en kunstnerisk refleksjon over krig og hvilke ødeleggelser som følger i kjølvannet. Filmen gir også rom til glimt av håp.

Flukt vises lørdag 19. mars kl. 15:30 på Fram kino. Info om filmen finner du her.

Atlantis vises lørdag 26. mars kl. 15:30 på Fram kino. Info om filmen finner du her.

Begge visningene er åpne og gratis for alle. Bodø filmklubb vil dekke medlemsavgift til Norsk filmklubbforbund. Vi oppfordrer at du gir penger til Røde Kors for å støtte nødhjelpen i Ukraina. Vipps til 2272.

Aldersgrense for begge filmene er 15 år.