Velkommen til høstprogrammet

Andre halvdel av filmklubbens jubileumsår (20 års jubileet, om du måtte ha glemt det) blir minst like innholdsrikt som den første.

Dere som er litt ekstra glad i fransk film(kultur): Vær så god! Aldri før har vi hatt så mange gode franske filmer på programmet. Alt fra nye festivalfilmer (Rien à foutre) til store klassikere (Z). Vi har inngått et samarbeid med Institut français som gir oss tilgang til en spennende filmkatalog. I tillegg kan vi vise en av Agnès Vardas store mesterverk, Vagabond.

Et tema som flere av høstens filmer omhandler er identitet og tilhørighet. Tre filmer i programmet har en hovedkarakter som opprinnelig er fra Sør-Korea og som på en eller annen måte leter etter sin identitet i et annet land. Danske Stille liv, som hadde premiere i Berlin år, omhandler dette på den danske landsbygda. Return to Seoul er en fransk variant over samme tema. Amerikanske Past Lives kommer på sin side til å bli en av høstens sterkeste filmer. Den amerikanske indie-perlen går for tiden sin seierstog over hele verden.

Et annet aktuelt motiv er aktivisme og politisk motstand. To amerikanske filmer omhandler dette på to veldig forskjellige måter: How to Blow Up a Pipeline er nærmest som thriller å regne, Reality er en formal helt unik film, som henter all sin dialog fra faktiske FBI-avhørsprotokoller. Severdige – og diskusjonsverdige – er begge.

Og ja, det blir filmfestival i år også. 15. – 18. november kan dere se mye bra film på Fram kino. Det blir norsk premiere av en ny mulig publikumsfavoritt fra Tyskland, og ellers en fin blanding av både utfordrende og publikumsvennlig film.

Leave a Reply