Tirsdagsfilmen 071221

Julefilm i biblioteket - Billy Wilder 1960

Ingen forventningsfulle barn med røde kinn og tindrende øyne, ingen som skynder seg hjem i hui og hast med kofferter fulle av julegaver, ingen peis som knaker, ikke snø som laver ned utenfor vinduene, og ingen julemusikk. Vår julefilm er egentlig ganske langt fra å være en klassisk julefilm. Allikevel tar filmen tak i noen av de verdiene vi minnes rundt juletider, særlig det å ta vare på hverandre. Med julehøytiden som bakteppe viser regissør og manusforfatter Billy Wilder frem hvordan fraværet av elementene på lista ovenfor gjør det vonde vondere, og det ensomme ensommere, samtidig som han understreker at godhet kan seire frem. Med denne enkle tematikken og dette enkle budskapet har Wilder laget en u-julete julefilmklassiker.

Billy Wilders film er en mørk romantisk komedie om en ung streber, CC Baxter (Jack Lemmon), som låner ut leiligheten sin til sine overordnede hver gang de skal ha et lite sidesprang. For å få fordeler på jobben låner Baxter ut leiligheten til sjefen (Fred Mac-Murray) når denne skal ha en date med sekretæren Fran (Shirley MacLaine). Men så oppstår det søt musikk mellom Baxter og Fran, og opplegget begynner å knirke i kantene.

Dagens film er en morsom, sår og søt film som ikke har tapt noe av sjarmen med årene. Da American Film Institute skulle kåre tidenes beste filmer, havnet den høyt på listene, for beste komedie, beste romantiske film og beste film. Filmen er en visuell nytelse skutt i nydelig svart/hvitt og har vært en tydelig inspirasjon for Woody Allans Manhattan.