2001 - En romodyssé

Regi: Stanley Kubrick
Med: Keir Duella, Gary Lockwood, Douglas Rain
Land: UK 1968
Språk: engelsk, med norske tekster
Lengde:  2 t 23 min
Lisens/Format: Norwegian Film AS/BluRay

Filmhistoriens viktigste science-fiction film
Stanley Kubricks film 2001 – A space Odyssey imponerte stort da den først ble vist på kino i 1968 og mer enn førti år etter at den først kom ut er den fremdeles like storslagen: Filmen, som er basert på en novelle av Arthur C. Clarke, har for lenge siden fått klassikerstempelet, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor.
Filmen tar utgangspunkt i menneskehetens barndom, den gangen vi ikke var noe annet enn apeliknende flokkdyr som levde på Afrikas sletter. Vi følger en gruppe av våre forfedre i deres kamp for tilværelsen, inntil det en dag står en svart rektangulær monolitt midt iblant dem. På en underfundig måte gir dette dem et aldri så lite evolusjonsmessig spark i baken, og plutselig forstår disse skapningene hvordan de kan bruke knokler som redskap og våpen for å drepe andre dyr, en kunnskap som gav støtet til hele den menneskelige sivilisasjon. Mange tusen år senere gjør en gruppe amerikanske forskere en fantastisk oppdagelse på månen i form av en tilsvarende monolitt som ligger begravd i sanden. Mens de undersøker denne steinen sender de n uten forvarsel et radiosignal til Jupiter, noe som fører til at romskipet Discovery blir sendt ut på en ekspedisjon til denne planeten.
Etter hvert oppstår det problemer, ikke minst på grunn av den avanserte datamaskinen HAL 9000 som styrer alle systemene om bord. HAL har gradvis utviklet sin egen personlighet og når den en dag begår en feil ser den ikke noen annen utvei enn å drepe mannskapet for å dekke over fadesen. Til tross for dette når astronauten Dave Bowman frem til Jupiter hvor en ny monolitt venter…..
Hovedpersonen i filmen er på mange måter HAL som vi etter hvert får et forhold til, til tross for at den ikke er representert med noe annet enn en rød lampe på veggen.  HAL er den eneste av mannskapet som viser noen menneskelige trekk, mens skuespillerne bare i liten grad gir utrykk for følelser, slik at det er vanskelig å identifisere seg med dem. Det er seks personer om bord i Discovery, men det er bare to av dem som er våkne. De andre tilbringer ferden til Jupiter sovende.
De siste førti årene har verden kommet atskillig lenger på spesialeffekt-fronten enn det vi ser i denne filmen, selv om Douglas Trumbull nok imponerte mange da filmen kom ut i 1968. Kubrick har også brukt sine egne virkemidler. Stikk i strid med det som er vanlig i andre science- fiction filmer er verdensrommet et lydløst sted og regissøren har på en utmerket måte brukt dette som et stemningsskapende element.

Trailer