An-Magritt

Regi: Arne Skouen
Skuespillere: Liv Ullmann, Per Oscarson, Wolf von Gersum, Claes Gill, Georg Løkkeberg, Lars Tvinde,
Nasjonalitet: Norge, 1969
Lengde 1t 41min
Utleie/format: Norsk Filminstitutt / DCP

An-Magritt - Falkbergets hjertebarn

An-Magritt er Arne Skouens filmatisering av det første bindet av Johan Falkbergets firedelte romanserie “Nattens brød”. Handlingen er lagt til 1600-tallets Norge, og skildrer en tapper og opprørsk kvinnes møte med et trangsynt og mannsdominert gruvesamfunn.
Filmens hovedperson, An-Magritt, får en tøff start på livet. Hun kommer til verden som resultat av en voldtekt. Etter fødselen må moren gå i gapestokken for sitt syndige samleie med en tilfeldig soldat, og ikke lenge etter velger hun å kaste seg i fossen. An-Magritt blir dermed tatt hånd om av bestefaren, men er ennå et barn når hun snart må brødfø både seg selv og ham. Alt er likevel ikke helt svart. Hun får en viktig støttespiller i den svenske fogden Hedstrøm, som har en tendens til å dukke opp når hun kommer i vanskeligheter. Dessuten forelsker hun seg i tyskeren Johannes, og kjærligheten mellom dem forandrer dem begge.
An-Magritt må ikke bare slåss for tilværelsen som kvinne i et mannsdominert samfunn, hun må også kjempe den beinharde kampen med å kjøre malm fra gruvene i den bitende vinterkulden. Til slutt tar hun også opp kampen for sine medmennesker, og organiserer et protesttog til rikskansleren når hungersnøden truer.

Dette var den siste spillefilmen som Arne Skouens regisserte. Han har uttalt at grunnen til at han sluttet med film i 1969 var at han da hadde fått sagt det han hadde å si gjennom filmen som medium.[