Blikktrommen - Director’s Cut

Original tittel: Die Blechtrommel

Nasjonalitet: Vest- Tyskland, 1979

Regi: Volker Schlöndorff

Språk: Tysk med engelsk tekst

Spilletid: 2t 42 min

Med: David Bennent, Mario Adorf, Angela Winkler

Lisens/Format: Norsk Filminstitutt/DCP

 

 

 

Blikktrommen, etter Günter Grass’ roman om Oskar som tre år gammel beslutter å slutte å vokse, er en av de aller mest vellykkede romanfilmatiseringene i filmhistorien. Nå har Schlöndorff 30 år senere ferdiggjort filmen som den opprinnelig var tenkt, med 20 minutter ekstra, scener som var klippet bort i 1979.  

Oskar har gjennomskuet de voksne, og bestemmer seg for å slutte å vokse. Med blikktrommen som kommunikasjonsmiddel og sin glassknusende stemme som våpen, observerer han med sitt infame blikk de voksne hykleri mens det tyske riket vokser seg sterkt på 1930-tallet. Stedet er Danzig, den tyske enklaven i øst, og miljøet er småborgerskapet der under nazismens frammarsj. 

Filmen var en kjempesuksess hos kritikere og publikum med Gullpalme, Oscar og 18 års aldersgrense i Norge. Den gikk også en liten evighet på kino i Oslo. Den kombinerer minneverdige skuespillerprestasjoner, ikke minst tolvåringen David Bennent som Oskar, med Grass’ og Schlöndorffs fantasifulle skråblikk på tysk historie i første halvdel av århundret. Og ikke minst – dette er stadig en svært underholdende film.

Dette er også en film der enkeltscener sitter spikret i hodet når du har sett dem, og kan kalles fram på stikkord: unnfangelse på flukt under vide skjørt, nazimøte trommet til kaos, bruspulversex, ål i hestehode!

 

(Fra Norsk Filminstitutts omtale)

 

Trailer