Elena

Regi: Andrey Zvyagintsev
Skuespillere: Nadezhda Markina, Andrey Smirnov,Yelena Lyadova, Aleksey Rozin
Nasjonalitet: Russland 2011
Språk: russisk – med norske tekster
Lengde: 1 t 49 min
Lisens/Format: Norsk Filmklubbforbund/DCP

Elena har i moden alder gjort en økonomisk klassereise ved å gifte seg med velstående Vladimir. De har vært gift i flere år, ekteskapet er like mye basert på fornuft som på følelser, men de trives i hverandres selskap. Når Elena nok en gang ber sin mann om økonomisk hjelp til sin arbeidsledige sønn og hans familie er Vladimir er motvillig til det. Men når han gjør sin egen bortskjemte datter til enearving blir balansen i ekteskapet forrykket. Elena ser sønnens framtidsutsikter forsvinne, men hvor langt er hun villig til å gå for å hjelpe ham?

Spenningen i Elenas dilemma og de valgene hun tar driver filmen videre. Filmen er en spennende fortelling som både stiller moralske spørsmål og er samtidig en subtil analyse av dagens Russland. Elena er også en karakterstudie med et fremtredende filmspråk.

Filmen fikk den spesielle juryprisen i Un Certain Regard seksjonen på Cannes Film Festival i 2011. I tillegg har den fått Golden Eagle Award for beste film og Nika Award for beste skuespillerinne. Den vant også Grand Prix på Ghent International Film Festival og Nadeshda Markina fikk pris som beste skuespiller på Asia Pacific Screen Awards. I tillegg fikk den prisen for beste film under Tromsø Internasjonale Filmfestival i 2012.

Kilder: http://www.imdb.com/title/tt1925421/ http://www.filmweb.no/film/article878236.ece?facts=t

Trailer