Embrace of the Serpent

Nydelig filmet - Amazonas i svart-hvitt!

Spenningen mellom overtro og vitenskap, kolonimakt og de innfødte, sivilisasjon og barbari, fungerer som underspilte overtoner i denne saktegående, men suggererende fortellingen om to antropologer på oppdagelsesferd i Amazonas.

Filmen er basert på dagbøkene til antropologene Theodor Koch-Grünberg og Richard Evan Schultes, som begge reiste i det indre Amazonas. Filmen veksler mellom reisen til Theodor som fant sted i 1909 og den påfølgende reisen til Richard i 1940. De følger samme vei, og det viser seg raskt at de blir ledet av samme guide, shamanen Karamakate – den siste overlevende i sin stamme. De er begge tilsynelatende på jakt etter yakruna, en hellig plante som skal kunne helbrede enhver sykdom. Ferden til de to antropologene er ikke fylt med fart og høyt tempo, men heller med poesi, barbari, overtro og ikke minst, magi.

I motsetning til mange andre fortellinger om møtet mellom uoppdagede stammer og vestlige antropologer, ligger ikke fokuset her kun på hvordan vesten ødela deres kultur, men også på hvordan de vestlige besøkende selv får utfordret sine prinsipper og metoder. Ikke bare må de føye seg, de blir også fanget av overbevisningene og tradisjonene til stammen de skal studere.

Og mens Grünberg skal ha skrevet i sine dagbøker at Amazonas er for vakkert til å beskrives med ord, makter regissør Ciro Guerra å løfte naturens skjønnhet til nye høyder i fascinerende og oppslukende svart-hvitt panoramaer av ferden gjennom Amazonas’ regnskog.

Colombianske Ciro Guerra (f. 1981) er blant Sør-Amerikas fremste regissører, og vi viser alle de tre filmene Guerra har regissert. The Wanderer’s Shadow (2004), Djevelens Trekkspill som gikk på norske kinoer til strålende anmeldelser i 2009 og hans nyeste Embrace of the Serpent (2015) som vant pris under årets Cannes-festival. (Film fra Sør)

NB: Tekstet på engelsk

Trailer