Jakten

Regi: Erik Løchen, Skuespillere: Benedikte Liseth, Rolf Søder, Tor Stokke, Carsten Byhring, Olafr Havrevold, Nasjonalitet: Norge 1959, Språk: Norsk, Lengde: 1 t. 34 min.

 

Klassisk norsk film anbefalt av Gunnar Iversen

I Jan Kjærstads siste roman Jeg er brødrene Walker oppdager hovedpersonen en dag at faren tidligere hadde hatt en brennende filminteresse. På 1960-tallet hadde faren skrevet et manus til en spillefilm, og han forteller om hvilken storhetstid norsk film var inne i: ”På den tiden var Norge inne i en eksepsjonelt lovende periode, med regissører som Arne Skouen og ikke minst Erik Løchen. Jeg så Jakten ni ganger.”

Jakten kan ses mer enn ni ganger, og når den nå vises på filmklubben er det en vital femtiåring som fremdeles kan overraske og utfordre. På overflaten en trekanthistorie, men samtidig en stilstudie om tilbakeblikk, og en dyptloddende undersøkelse av mannlig begjær som føder vold.

Bjørn og Knut begjærer samme kvinne, og hun liker å bli begjært. Sammen drar de tre på rypejakt i fjellet, men bare to kommer tilbake. Jakten er et mesterverk. En klassiker i ordets egentlig bemerkelse; en film som har hatt betydning i norsk filmliv i femti år. Det er en film som ikke ligner noe annet, og som fremdeles har hemmeligheter. Samtidig er det en spennende reise regissøren tar oss med på. Til den norske fjellheimen, der to menn går i holmgang om en kvinne.

 

Gunnar Iversen (professor i filmvitenskap NTNU)

 

NB: Vi viser en ny digital kinokopi av filmen.