Kniven i vannet

Originaltittel: Nóz w Wodzie, Regi: Roman Polanski, Skuespillere: Leon Niemczyk, Jolanta Umecka, Zygmunt Malanowicz, Nasjonalitet: Polen 1962, Språk: Polsk – med norske tekster Lengde: 1 t 34 min.

Roman Polanskis debutfilm.

Kniven i vannet er et psykologisk trekantdrama som kretser rundt et ektepar, sportsjournalisten Andrzej og Krystyna, på vei til en båttur, og den unge navneløse haikeren som de plukker opp underveis. Fra første sekund begynner en maktkamp mellom de to mennene som tilspisser seg i det paret tar den unge mannen med på båten sin.

Allerede i sin første langfilm viser Polanski de ferdighetene som senere førte han ut av Polen og til en lysende internasjonal regikarriere. Psykologisk spenning spikket med thrillerelementer kjennetegner Kniven i vannet. Tittelen henspiller på en kniv som den unge haikeren ofte leker (og truer) med.

Størst suksess gjorde filmen i utlandet, hvor den blant annet fikk en Oscarnominasjon som beste utenlandske film. I Polen er filmen i ettertid blitt sett på som utgangspunktet for et nytt kapittel i den nasjonale filmhistorien.

Filmklipp