M.A.S.H.

Regi: Robert Altman
Skuespillere: Donald Sutherland, Elliott Gould, Tom Skeritt
Nasjonalitet: USA 1970
Språk: Engelsk – uten tekster
Lengde: 1 t 56 min
Utleie/Format: Norsk Filminstitutt / DCP

Legendarisk krigsgroteske fra 1970

Robert Altmans M.A.S.H., utmerket med Gullpalmen i Cannes 1970, er muligens den beste krigssatiren/grotesken som er laget. Den har holdt seg bra og vises igjen og igjen, slik at vi tørr å presentere den som semesterets kultfilm.
M.A.S.H. er forkortelsen for mobilt militært feltsykehus. Altmans film baserer seg på en roman som utspiller seg under Koreakrigen, men regissøren sikter helt opplagt mot Vietnamkrigen, som i 1970 fortsatt var en sannhet. Filmens hovedpersoner er en knipe kirurger som er så uunnværlige, at de tilsynelatende kan oppføre seg akkurat slik som de vil. Altman sidestiller en til tider ganske så subversiv humor med like store doser underbuksehumor. En vill blanding som fungerer forbausende godt. Mye takket en gjeng helt fantastiske skuespillere – Donald Sutherland og Elliott Gould – som leverer karrierehøydepunkter.
M.A.S.H. er absurd, morsom og springende, men alltid underholdende. Dessverre er den kopien vi får sannsynligvis uten tekster, for her er det mye dialog… Men tekstet eller utekstet er M.A.S.H. en film som krever og fortjener å bli sett flere ganger.

MB

Trailer