Notorious

Regi: Alfred Hitchcock

Skuespillere: Cary Grant, Ingrid Bergman, Claude Rains

Nasjonalitet: USA, 1946

Språk: Engelsk  - med engelske tekster

Lengde: 1 t 42 min

Lisens/format: Norwegian Film AS/Blu Ray

Alicia Huberman (Ingrid Bergman) rekrutteres rett etter andre verdenskrig til å innfiltrere en gruppe landsforviste nazister i Brasil. Hun er datteren til en straffedømt nazispion som har tatt livet av seg i fengsel og hun føler skyld for hva faren gjorde mot Amerika, landet hun er lojal til. Alicia forelsker seg i agenten Devlin (spilt av Cary Grant) som rekrutterer henne. Men oppdraget hennes innebærer at hun gjenopptar kontakten med en av farens gamle venner, Alexander Sebastian, en rik tysker.

Tyskeren er betatt av Alicia og frir til henne – i håp om at Devlin skal reagere negativt sier hun ja. Dette er også mot Sebastians mor sin vilje og Alicia blir utsatt for et sterkt hat fra sin svigermor. Under en fest på godset blir Devlin og Alicia oppdaget når de snuser rundt i vinkjelleren og de må overbevise Sebastian og han mor at hun ikke er spion, men bare utro.

Det intense trekantdramaet i filmen tvinger seerne til og hele tiden å endre mening om de tre hovedpersonene. Filmen er også en praktfull kjærlighetshistorie der den tidens lengste kyss i filmhistorien mellom Grant og Bergman filmes i nærbilde.  Fotografen Ted Tetzlaff sto for en førsteklasses fotografering i svart/hvitt med filmstjerner på sitt beste.

Filmen ble nominert til Oscar for beste manus (Ben Hecht) og beste mannlig birolle (Claude Rains).

Kilde: Oliver Tukec; Steven Jay Schneider (red).: 1001 filmer du må se før du dør, Orion 2004 og imdb.com

Original trailer