Stompa & Co

Regi: Nils-Reinhardt Christensen, Skuespillere: Rolf Kirkvaag jr., Knut Eide, Gisle Straume, Arne Lie, Carsten Winger, Thorkild Stray, Ragnhild Michelsen, Nasjonalitet: Norge 1962, Språk: norsk, Lengde: 1t 32min, Utleie: Norsk Filminstitutt – digital

 

Du store alpakka

Historeien om Stompa var opprinnelig en britisk guttebokserie fra kostskolemiljø. Christensen, som er både regissør og manusforfatter, skrev om historiene slik at de passer til et norsk miljø. Christensen har i tillegg også oversatt bøkene og lagde Stompahørespillene for barnetimen fra 1957 til 1963, der voksne skuespillere spilte guttene. Denne første av fire filmer om Stompa bygde på gjenkjennelig materiale fra bøkene og hørespillene, men med 14-åringer i rollene fikk den et mer realistisk preg enn de elleville hørespillene. Gisle Straume var imidlertid på plass som den temperamentsfulle lektor Tørrdal og gjorde like uimotståelig suksess som i radioen. Stompa gikk til filmen – og ble klassisk norsk barnekultur også på lerretet!

Lokalt er filmen kjent for å ha frembrakt den første lokale filmstjernen - Knut Eide. Filminstituttet har digitalisert, pusset og polert på filmen og vi gleder oss til å vise frem Stompa & Co på Fram kino.