Tirsdagsfilmen 011019

Britiske John Boorman er en aldeles uredd regissør og har med filmen (fra 1972) vi viser i dag laget en av filmhistoriens mest effektive og overbevisende actionfilmer. Men den rommer så mye mer et rent spetakkel.

Utgangspunktet er en gjeng av fire ganske forskjellige menn som i lag skal reise ned en elv før den blir temmet/ødelagt av en demning som er under konstruksjon. Vi befinner oss i Appalachene, i Hillbilly-land, og våre storby-menn er merkbart utenfor sin vanlige komfortsone. Men det er en av de fire, spilt av Burt Reynolds, som blomstrer og tar kommandoen. Han lengter etter en mann-mot-naturen-erfaring, mens de andre mer er med for utflukten sin skyld.

Det går selvfølgelig ikke som planlagt. Det skjer en dramatisk hendelse, strømmen i elven er farlig og den lille gruppen blir satt på prøver ingen var forberedt på.

Med dette som utgangspunkt klarer John Boorman og sin kameramann Vilmos Zsigmond å levere en actionfilm som ved siden av ren og skjær pusteberøvede actionsekvenser, filmet så å si uten stuntmenn på elven, har mye å si om både menn, maskulinitet og menneskes ødeleggelse av naturen. Dette er altså en like topp aktuell film i dag, som den var det i 1972.

Info om tirsdagsfilmene.