Tirsdagsfilmen 030919

Paul Thomas Anderson er den store auteuren i amerikansk film. Han slo gjennom med publikums- og kritikersuksesser som Boogie Nights og Magnolia. Man kan si at hans filmografi med tiden er blitt mer og mer innesluttet og mindre åpenbart publikumsvennlig, men ingen matcher Anderson i ren kontroll over alle aspekter av filmmediet – fra manus og set-design, til kamera og skuespillerføring.

For mange er hans samarbeid med Daniel Day-Lewis i mektige There Will Be Blood et høydepunkt.

2018 samarbeidet Anderson på nytt med Day-Lewis om filmen vi skal vise i dag. Handlingen er satt til 1950-tallets London, der Day-Lewis spiller en motedesigner med noen trøblete karaktertrekk.

Daniel Day-Lewis er gjerne omtalt som vår tids største skuespiller og hans evne å gli inn i karakterene han spiller er smått legendarisk. Han har uttalt at denne filmen her skal være hans siste – og hvis det er sant, så trer han av på høyden av sin kunst.

Andersons film er en unik blanding av drama og veldig underspilt humor. Den viser også en regissør på høyden av sin kunst, i full kontroll over alle detaljene. Dette er en film der alle skuespillerne i hovedrollene, ved siden av Day-Lewis er det særlig Vicky Krieps, briljerer og hver detalj fra musikk til kostymedesign sitter perfekt.

Mer trenger du egentlig ikke å vite, bare det at filmen vi skal vise må ses på et stort lerret. Velkommen til litteratursalen!

Info om tirsdagsfilmene.