Tirsdagsfilmen 041022

Jean-Luc Godards revolusjonerende debutfilm fra 1959

I september døde Jean-Luc Godard 91 år gammel. Veldig få kunstnere er det forunt å være synonym med en revolusjonerende kunstnerisk bevegelse. Godard ble det med å være ansiktet til den «franske nye bølgen», en bevegelse som endret filmmediet for alltid.
Hans første spillefilm, som vi skal vise i dag, er da også den ene filmen som for alltid vil være knyttet til denne omveltningen. Det som i grunn er en slags fransk hommage til amerikansk krim, ble så omveltende fordi Godard vågde å bryte reglene. Han benyttet seg av et håndholdt og hele tiden bevegelig kamera for å understreke den kaotiske atmosfæren, og han gjorde en utstrakt bruk av jump-cuts som et stilistisk virkemiddel for å understreke den skjødesløse og rastløse naturen til filmens helt og heltinne. «Heltene» i filmen er det andre ikoniske aspektet ved filmen. Ingen er so kul på film som den unge Jean-Paul Belmondo. Ingen personifiserer et nytt kvinneideal for 1960-tallet bedre enn Jean Seberg.
En klassiker med stor K. Høyst severdig også i dag, om bare for å se hvor filmskaperne i over 60 år har hentet inspirasjonen sin.

Mer info om tirsdagsfilmene