Wendy og Lucy

Originaltittel: Wendy and Lucy, Regi: Kelly Reichardt, Skuespillere: Michelle Williams m.fl, Nasjonalitet: USA, 2008, Språk: Engelsk, Lengde: 1 t. 20 min - digital

 

You can’t get an address without an address. You can’t get a job without a job.

 

Ideen til filmen fikk regissør Kelly Reichardt etter at orkanen Katharina traff kysten utenfor New Orleans. Etter orkanens herjinger var store deler av byen rasert og mange av byens innbyggere hadde mistet alt de eide og stod nå på bar bakke. Samtidig ble det klart at det ikke fantes systemer i samfunnet som tok seg av fattige mennesker som ikke kunne klare seg selv.

 

Filmen handler om Wendy, som er fattig i et rikt land. Hun er på vei til Alaska for å få seg jobb. Med seg i bilen har hun hunden Lucy. I en liten by i Oregon bryter bilen sammen og hun har ikke råd til å betale verkstedregningen. Samtidig mister hun Lucy. Hvis du ikke har jobb eller familie og ikke omfattes av velferdsordninger, hva gjør du da for å overleve?

 

Dette er en sann independent film. Budsjettet var på bare 300000 $, noe som er mindre enn mange norske novellefilmer koster. Den er minimalistisk i den forstand at det ikke er en overflødig scene eller en overflødig replikk. Samtidig er den estetisk og eksakt nok til å fortelle det den skal.

 

Filmen ble av mange internasjonale kritikere regnet som årets beste i 2008. På tross av dette og den gode mottakelsen filmen fikk i Cannes, har den ikke fått alminnelig distribusjon i Norge. Vi er derfor glade for å få anledning til å vise den i filmklubben.

 

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=5zmQSv7T8wc

Klipp: http://www.youtube.com/watch?v=K9ZKcZkSr-8