Pauline på stranden

Originaltittel: Pauline à la plage
Regi: Eric Rohmer
Skuespillere: Amanda Langlet, Arielle Dombasle, Pascal Greggory, Féodor Atkine
Nasjonalitet: Frankrike, 1983
Språk: Fransk /Engelsk
Lengde: 1 t 35 min
Utleie/Format: Norsk Filminstitutt /DCP

Allerede en klassiker: Rohmer film fra 1983
På 1980-tallet laget Eric Rohmer en serie på seks filmer under fellesbetegnelsen ”Komedier og ordspråk”, og av disse ble Pauline på stranden en av hans største suksesser. Her fortsetter han sin insisterende uforsking av hverdagslige forhold mellom mennesker, særlig i erotikk og kjærlighet, i minimalistiske historier med mye dialog og lite pålagt dramatikk.
Ordspråket som står som motto for Pauline på stranden er: ”Qui trop parole, il se mesfait” -  den som snakker for mye, gjør seg selv en bjørnetjeneste. Dette illustreres perfekt i denne enkle, men likevel svært så filmatiske historien fra de vakre strendene i Normandie. Og som så ofte hos Rohmer, med de voksnes bedrag og selvbedrag satt opp mot ungdommelige muligheter.
Tenåringsjenta Pauline tilbringer ferien sammen med sin eldre, nylig fraskilte kusine, Marion. Marion blir involvert i et lite trekantdrama, mens 15 år gamle Pauline er iakttaker til det hele. Selv opplever hun sin første forelskelse med den jevnaldrende Sylvian. Som alltid hos Rohmer handler det om erotikk og kjærlighet, om de intrikate mekanismene mellom mennesker og med de unge som et håp om å komme i all fall litt videre i erkjennelse og ærlighet.
Rohmer fikk Sølvbjørnen for beste regi og kritikerprisen på filmfestivalen i Berlin i 1983.

fransk trailer